pátek 15. července 2016

Povíme si to čokoládou

Rozhovor beze slov, jen pomocí gest – pro většinu lidí ojedinělá situace pro chvíle, kdy se nehodí mluvit nahlas. Pro neslyšící je to ale běžný způsob komunikace. Jenže jak se mají domluvit se slyšícími, kteří znají tak zoufale málo gest?
Pomoci může třeba čokoláda! Díky ní se naučíte několik základních znaků a výrazů pro nejčastější situace. Nezáleží samozřejmě na tom, kolik jí sníte, ale jestli si zapamatujete znaky, které čokoládové ruce představují. Tento mlsný způsob výuky šíří z Brna Zuzana Filipová.
Zuzky kamarád je neslyšící, vyučený cukrář, s nímž se naučila znakovat a poznala brněnskou unii neslyšících. Kamarád dneska žije v zahraničí, ale Zuzka dále spolupracuje s unií. Čokoládový projekt Nangu nabízí nejen interaktivní nástroj k výuce znakovky, ale dává také práci neslyšícím.


Neslyšících je u nás zhruba 80 000, těch, kteří nedoslýchají, je okolo půl milionu, navíc poruchy sluchu přicházejí nejčastěji s věkem.    
V Brně žije 58 neslyšících, kteří spolupracují s Unií, a 36 z nich nemůže dlouhodobě sehnat zaměstnání. Naučit znakový jazyk širokou veřejnost je možná cíl ambiciózní, ale tito konkrétní lidé by pak měli mnohem vyšší šanci najít si práci. A to za to stojí – minimálně Zuzce.
A kdo je teda Zuzka? Holka, o které psal Forbes. Zdravotnice, která jezdí ošetřovat lidi třeba i do Asie a spolupracuje s Lékaři bez hranic. Vítězka soutěže Social Impact Award, zaměřené pro studenty s podnikatelskými nápady se sociálním přesahem. Žena, které není lhostejné, co se okolo ní děje.
Pár základních znaků a třeba i vaše jméno vás Zuzka naučí také u nás ve stánku Zažij festival jinak. Podpořit její čokoládový projekt můžete ale i online na www.nangu.cz, nejlépe tím, že si čokoládu objednáte.
Přeji mlsné znakování!

Žádné komentáře:

Okomentovat